Att välja mäklare – vad du ska tänka på när du säljer

Letar du efter att välja mäklare, då har du kommit rätt. Vi ska gå igenom hur du hittar rätt fastighetsmäklare för dig!

Var kräsen när du väljer vem som ska sälja din bostad

Många tänker inte till innan de väljer en mäklare utan tar ofta den mäklarbyrån som ligger närmast utan någon eftertanke. Efter den här artikeln kommer det bli stopp på det. Du måste bli kräsen vilken mäklare du väljer. Svenska Mäklarhuset och Fastighetsbyrån har t.ex många lokala kontor där vi hittar mäklare i Täby,  Östermalm, Råsunda och på många fler ställen. Medans Erik Olsson inte har några lokala kontor utan satsar mer på en centraliserad organisation med mäklare som är specialiserade på vissa områden.

Se till att  besök flera olika fastighetsbyråer och gör noga research på hur de arbetar i ditt område och om de har någon spekulant lista på intressenter som kan vara intresserad av just ditt objekt.

Att välja mäklare är svår, men se till att ta en som kan ditt område bra

Hur mycket är mäklararvodet?

Något som är mycket viktigt att tänka på när man väljer mäklare är hur arvodet ser ut. Är det fast? Procent på försäljningen? Stege. Det finns massa olika modeller hur arvodet ser ut. De viktigaste punkterna brukar vara hur länge mäklaren har ensamrätt till ditt objekt och vad som händer om du själv hittar en köpare till ditt objekt. Något som är viktigt att tänka på är att ett förmedlingsuppdrags får max sträcka sig 3 månader åt gången.

Att välja betalningsmodell

Mäklararvodet kan skilja sig väldigt mycket mellan olika byråer därför kan det vara en bra idé att jämföra  olika fastighetsförmedlingsbyråers arvoden. Många stirrar sig helt blinda på priset på en fastighetsförmedling, men det du ska kolla extra noga på är vad som exakt ingår.

Något som har blivit mer populärt är en s.k trappstege där mäklaren har en viss procentsats till ett belopp och sedan en annan procentsats när ett annat pris har nåtts. Detta kan vara en bra morot för mäklaren.

Viktigast med att välja mäklare

Det viktigaste när du väljer en mäklare är att du hittar någon som det känns bra med och som är kunnig inom just ditt bostadsområde.

Att välja mäklare som är helt fel

Det finns några som har valt helt fel fastighetsmäklare och som verkligen inte är nöjda. Det kan vara att mäklaren har gjort enkla fel som att glömt att visa budhistorik, men det finns också exempel på mäklare som systematiskt har använt sig av bulvaner och förfalskat budgivning  i regel så har detta förbättrats med åren och fastighetsmäklarinspektionen (fmi) har blivit bättre på att straffa mäklare som använder sig av detta.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *